Kipaisen portaat ylös, ampaisen oviparien lävitse tuulikaappiin ja sisälle ihanaan idylliseen kauppaan, jonka joka kolkka tuntuu olevan täynnä hyllyä hyllyn perään ihanaa tavaraa ja aina vain kiinnostavammat esineet houkuttaa koskettamaan, ihmettelemään, ihastelemaan. Tuttu tunne, eikö totta? Muttei kaikille mahdollinen. Oletko koskaan ajatellut kuinka liikkuisit lempikaupoissasi, ravintolassasi tai baarissasi jos joutuisitkin pyörätuoliin, käyttämään kainalosauvoja tai työntäisit edessäsi lastenvaunuja?

Esteettömyys on saamassa vihdoin palstatilaa myös mediassa, ja se otetaan huomioon uusia rakennuksia tehtäessä. On ymmärretty, että kaikilla pitää olla oikeus ja mahdollisuus käyttää julkisia virastoja, ja monet yrittäjät ovat myös ymmärtäneet mitä esteettömyys tarkoittaa liiketoiminnassa. Lisää maksavia asiakkaita. Esteettömyys on sitä, että liikkuminen tehdään hieman helpommaksi. Sitä että portaiden vieressä on liuska tai hissi. Sitä että käytävät ovat tarpeeksi leveät jotta niillä pääsee kulkemaan. Sitä että otetaan huomioon miten ovet avautuvat. Esteettömyys on tärkeää liikuntarajoitteisille, pyörätuolia käyttäville ihmisille, mutta myös esim. lastenvaunujen kanssa liikkuville vanhemmille. Usein reitti pitenee huomattavasti tai estyy täysin, kun alla on neljä pyörää. Mietipä asioidessasi kaupoissa ja virastoissa ensi kerralla, onnistuisiko se, jos et voisikaan nousta portaita tai et mahtuisi eri suuntiin avautuvien ovien välistä kulkemaan?

Esteettömyys ei ole kenellekään haitaksi, mutta se on monelle elintärkeää. Kyse on ihmisoikeuksista, oikeudesta elää kuten muutkin, tehdä ostoksia, syödä ravintolassa, käydä teatterissa.. Väestön ikääntyessä tämän merkitys korostuu entisestään.

Esteettömyys ei ole vain portaita, invapaikkoja ja kapeita käytäviä – elämisen pitäisi olla myös sosiaalisesti esteetöntä. Kenenkään ei tarvitsisi eristäytyä siksi että on erilainen. Kenenkään oikeus harrastaa ja nauttia arkipäivän asioista ei saa olla kiinni vammasta tai sairaudesta. Tähän esteettömyyteen on yksinkertainen lääke. Ne esteet ovat jokaisen korvien välissä, ja asennemuutoksella avaamme ovet ympärillämme oleville ihmisille tähän jokapäiväiseen elämäämme, joka meille on usein niin helppoa, ettemme edes huomaa sitä.