Tämän viikon alussa me kaikki Suomen Vihreät julkistimme vaalirahoituksemme, ja samalla myös haastoimem muut samaan. Eduskuntavaalien jälkeisien ideapark-kaavoitus-sotkujen jälkeen se on vähintäänkin aiheellista. Minusta äänestäjillä pitää olla oikeus tietää kuka päättäjiä sponsoroi, ja tehdä sitten omat päätelmänsä kuinka pyytettömiä ne lahjoitukset ovat. Montako talua on taas myyty?

Oma kunnallisvaalibudjettini on täällä   – ulkopuolista tukea en ole saanut kuin Vihreiltä Naisilta oman osuuteni ilmoituksesta Kymen Sanomista. Muutenkin olen kovin pienellä budjetilla liikenteessä. KokonaisuudessaanHaminan Vihreiden vaalirahoitus on täällä. Monellakaan ei suuria summia ole mainontaan mennyt – eikä ulkopuolisia lahjoittajia ole liiemmin ollut. Omilla säästöillään on kaikki toimineet pääosin.

Odotan innolla muiden puolueiden/ehdokkaiden vaalibudjettien julkistamista, mikäli he sen aikovat tehdä. Pakko myöntää että viime aikoina olen lukenut mainoksia lähinnä tyyliin montako palstamillimetriä/euroa mikäkin on – ja kovasti on tietyt ihmiset/ryhmittymät pistäneet rahaa haisemaan näissä(kin) vaaleissa. Jos lopulta läpi pääsevät vain ne jotka näkyvimmin ja suurimmalla rahalla ovat mainos – ja markkinapaikkoja lunastaneet, muuttuuko valtuusto vain joko oikein rikkaiden tai paljon raikkaita ystäviä omaavien pikku kerhoksi jossa päätökset tehdään hyvä veli meiningillä? Ei, tämä ei ole pienituloisen äitiyslomalaisen piikittelyä, vaan syvää huolta siitä vääristääkö raha tuloksia. Muistan lukeneeni, että isot puolueet päättivät edellisen vaalirahasotkun yhteydessä jättää mm. televisiomainonnan juuri siihen menevien rahamäärien vuoksi. Sehän on melkein toteutunutkin.

Voisiko vaalit toteuttaa pienemmällä rahalla? Olisiko niillekin euroille näinä aikoina enemmän käyttöä jossain muualla? Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä aiheesta!