Puheeni 26.11.2022 puoluevaltuuston kokouksessa: Yhteiskunnan tärkeät verkostot

Koko yhteiskunta toimii verkostoilla. Ihmistenväliset suhteet ovat kutoneet seitin, joka kannattelee eri tilanteissa. Yhteiskunnan tuomat tukiverkot, toimeentulotuki tai erilaiset tukihenkilöt ja asiantuntijat ovat tukilankoina heillä, jolla omassa verkossa on aukkoja.

Mitä pienempi paikkakunta, sitä tärkeämmässä asemassa tuo verkosto on.

Kun alueelle muuttaa uusi henkilö, tuo verkosto on olematon tai kovin harva. Oli kyse sitten maan sisäisestä tai maanhanmuutosta tapahtuvasta siirtymästä. Tärkeä osa kotoutumista onkin rohkaista heitä, jotka jo alueella asuvat antamaan seittiä omasta verkostaan, ottaa mukaan, tutustuttaa ihmisiin, koulutuksen kautta esitellä avainhenkilöitä, mahdollistaa työharjoittelua tai työkokeiluja joilla tuohon seitin tulee uusia lankoja.

Olen huolissani muutamasta asiasta jotka tätä tällä hetkellä rampauttavat:

  1. Turvallisuuden tunne. Yhteiskunnassamme on kovaäänisiä jotka lietsovat vihaa ja epäluuloa uusia henkilöitä kohden. Tarvitaan enemmän turvallisuutta tukevaa faktoihin perustuvaa viestintää taklaamaan vihapuhetta.
  2. Kohtaamisten mahdollistaminen. Korona-ajan jälkeen moni harrastusseura on suurissa taloudellisista vaikeuksissa ja samalla moni kärsii taloudellisista ongelmista poikkeustilanteessa, jossa on pakko karsia kaikki ylimääräinen kulu ja jäädä kotiin. Voitaisiinko tukea yhdistyksiä yli vaikean ajan, jotta syrjäytymistä voitaisiin ehkäistä vahvistaen näitä tärkeitä tukia.
  3. Palkkatuki ja työllistymisen tukeminen vaikeasti työllistävillä. Palkkatukiuudistus tulee hävittämään 100% tuen monilta kolmannen sektorin toimijoilta, esim. Kierrätysalalla. Tätä on kuitenkin hyödynnetty juuri heidän kohdallaan joiden työllistyminen ei muuten onnistuisi, heidän, joiden tukilangat ovat pääosin yhteiskunnan rihmaa. Kuitenkin juuri näissä tilanteissa se oma verkosto muodostuu luonnollisesti ja kantaa elämässä eteenpäin verkon avulla, ehkä kohti uusia koulutus- ja työmahdollisuuksia.