Sain tänään palautetta. ’Ihan kiva että kirjoitat lapsista ja vanhuksista – mutta yksi tärkeä ryhmä sulta on unohtunut. Kehitysvammaiset.’ No, ei ne kyllä unohtuneet ole, mutta pakko myöntää etten ole aiheeseen kovin perhetynyt – vielä. Pitipä sitten kysellä tarkemmin, kun tämä kritiikin antaja kuitenkin on oikeasti alan ammattilainen ja tietää mistä puhuu. Että mikäs sitten mättää, mikä pitäisi olla paremmin?

Hoitopaikat. Niitä on liian vähän, Haminassa vain kaksi yksikköä, eikä vaikeasti vammaisille yhtään, vaan ne hoidetaan keskitetysti Kuusaalla. Kaukana omaisista. Totta, se kaipaa ehdottomasti huomiota. Elämänlaatuun vaikuttaa se, kuinka paljon saa läheisten ja rakkaiden kanssa aikaa viettää (tästähän olen jo kirjoittanut lasten ja vanhuksien kohdalla. Ihan samasta asiasta.)

Hoitopaikat (toiseen kertaan) . Yhä enemmän myös kehitysvammaisten kohdalla pyritään valtakunnallisesti mahdollisimman paljon avohoitoon – ’Ruotsin malliin’, jossa kaikki asuisivat omissa tuetuissa asunnoissaan. Toisaalta ihan loistava idea. Niille jotka ovat siinä kunnossa, että niin pärjäävät. Mutta esim. pyörätuolissa olevalle vaikeasti vammaiselle ei tällainen yksin olo sovi. Hän nimittäin voi olla todella yksin. Ilman seuraa. Hoitajat nostaa vuoteesta tuoliin ja syöttää aamulla. Käyvät muutaman kerran päivässä hoitamassa ruokailun ja hygienian. Ja illalla siirtävät takaisin sänkyyn. Eikö parempi olisi olla jossain muiden parissa?

Hoitopaikat (vielä kolmanteen kertaan). Tilapäispaikat niille jotka asuvat vanhempiensa kanssa. He tarvitsisivat välillä tilapäistä hoitopaikkaa, kun vanhemmat eivät voi heitä hoitaa (matkan, sairauden tms. vuoksi). Näitä hoitopaikkoja on yhä vaikeampi saada.

Haminan  kaupungilla on vammaispoliittinen ohjelma, joka vaikuttaa hyvälle. Toivottavasti löytyy myös rahaa kaikkien ehdotusten toteuttamiseen. Eikä vammaispoliittisessa ohjelmassa niinkään paneuduta asumiseen. Lähinnä muuhun elämään (liikkumiseen, palveluihin tms.).

Tulipahan taas mieleen, että siinä olisi yksi tärkeä asia johon panostaa kaupungissamme..Raha on tiukilla, mutta sen ’vähän’ mitä on, voitaiisin käyttää peruspalveluiden kehittämiseen. Sen jälkeen voidaan alkaa jakamaan rahaa muuhunkin.

(nämä tiedot on saatu haastattelemalla kehityvammaisten parissa työskentelevää ihmistä)

Kommentteja?