Sen lauluja laulat kenen leipää syöt

Kun istuu päättämässä yhteisistä asioista, pitää olla puolueeton. Jokainen siihen voinee yhtyä? Kuitenkin varmasti jokainen päättäjä tietoisesti tai tiedostamattomasti peilaa vaihtoehtoja eri näkökulmista : miten tämä vaikuttaa minun elämääni, hyödynkö itse, hyötyykö perheeni tai lähimmäiseni? Miten tämä näkyy ystävieni elämässä? Vaikuttaako se asemaani yhdistystoiminnassa, luottamustehtävissä, työpaikalla?
Meillä ihmisillä on monta roolia elämässämme, mutta kun olemme yhteiskunnallisia päättäjiä, tulisi meillä olla vain yksi rooli – se missä meidät päättämään on valittu. Kuitenkin kun aktiivisia ihmisiä on usein vain kourallinen, yhä useammassa päättävässä elimessä on samoja ihmisiä. Se on normaalia elämää. Mutta se miten osaamme erottaa roolimme päätöksenteossa, se on eettisyyttä ja taitoa.
Tätä helpottaisi, niin päättäjien kuin kuntalaistenkin osalta, jos sidonnaisuudet ja taustavoimat julkistettaisiin suoraan. Mieluiten jo ennen vaaleja, niin että äänestäjätkin tietävät ketä he todella valitsevat päättämään. Usea valtuutettu allekirjoitti Haminassa aloitteen sidonnaisuuksien julkistamisesta 2010, mutta se ei ole edennyt vielä viralliseksi ohjeeksi. Olemme haastaneet kaikki ehdokkaat vapaaehtoisesti toimimaan aloitteen mukaan näissä vaaleissa – oma listauksemme on yhdistyksen nettisivuilla. Mm. jyväskylässä tämä on edennyt jo siihen että kaupungin nettisivuille on sidonnaisuudet listattu. Pääsisimmekö me pian samaan? Emme voi vaatia avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksentekoon ennenkuin olemme itse valmiita paljastamaan sidonnaisuutemme, ja vaalirahoittajamme. Helsingin Sanomien uutisoinnin mukaan suurinosa puoluesihteereistä on tähän valmiita – ovatko paikalliset päättäjät?