Arvoisa puoluevaltuuskunta ja muut läsnäolijat,
Monet meistä ovat kunnallisessa päätöksenteossa mukana, joka monissa kunnissa on niukkuuden jakamista, juustohöylän terottamista, palveluiden tarkkaa arviointia näinä tiukkoina aikoina.
Kun on muutenkin talouden kanssa tasapainoilua, ovat yllättävät investointitarpeet katastrofi. Yhä useammin tuon yllätyksen tuo koulu tai muu julkinen rakennus, johon on muuttanut pyytämättä ja kutsumatta home -Sädesieni kavereineen. Kun korjausvelka kuntien ”säästäessä” kasvaa on näiden kuokkavieraiden helppo soluttautua joukkoon ja tehdä tuhojaan salakavalasti.
Puheissa on lähes aina rakennukset ja niihin uppoava raha. Kuitenkin meidän tulisi tarkemmin tiedostaa sen terveydelliset haitat jotka säilyvät pitkään. Minkälaisen laskun se tuo yhteiskunnalla? Seuraukset kestävät vuosia, jopa loppuelämän. Kuinka voisimme paremmin ennaltaehkäistä ja puuttua tähän. Puhumme ennaltaehkäisystä monen muunkin terveydellisen haitan kohdalla, milloin teemme selkeän suunnitelman kitkeä pois tämä, josta tullee tuleva kansantauti ellei muutosta tapahdu? Maksamme näistä pitkään sen jälkeen kun rakennukset on korjattu, todellisiin säästöihin päästään toimimalla ennakolta tehokkaasti.
Itse altistuin yläasteella, aikana jolloin homekouluista ei puhuttu, ja sen vaikutukset tuntuvat edelleen viikottain. Jo nyt olen varmasti tehnyt terveydenhuollon kautta yhteiskunnalle enemmän laskua kuin mitä ajoissa korjattu ongelma olisi maksanut. Ja meidän joukkomme kasvaa. Säästetään ennaltaehkäisyllä.

20140301-120305.jpg