Onko ateriasi yhtä puhdas kuin omatuntosi?
Kesäisin ihmisiä puhuttaa ruoka, onhan se hetki vuodesta kun voi grillata sydämensä kyllyydestä ilman että räntää sataa silmille. Jokainen itseään arvostava lehti julkaisee makkaratestejä, grillikastikereseptejä jne. Aivan liian vähän on puhetta sen sijaan siitä missä ja miten ruoka on tuotettu.
Geenimuunneltu ruoka on jotain jota pidämme täysin amerikkalaisena ilmiönä, jotain josta meidän ei tarvitse huolestua. Amerikassa on kaikki suurta ja siellä manipuloidaan geenejä jotta saadaan vain suurempaa ja suurempaa. Tosiasia on, että yhä useampi suomalainen syö jo nyt geenimanipuloidulla rehulla tuotettua lihaa. Suomessa lainsäädäntö ei vaadi merkintää tuotteessa geenimanipuloidun rehun käytöstä, merkintä pitää olla rehusäkissä, muttei enää lihassa tai lihatuotteissa. Jo kuuden vuoden ajan on tuota rehua Suomessa käytetty. Usea tuottaja kieltää kasvattajiltaan sen käytön, muttei kaikki. (mm. Satu Hassin blogissa löytyy lista näistä tuottajista.)
Tämän geenimanipuloidun rehun takana ovat muutama suuri monikansallinen jätti, jotka valtaavat markkinoita. Samalla yhä ahtaammalle ajautuvat ne viljelijät ja kasvattajat jotka haluaisivat tuottaa GM-vapaata ruokaa. Me tuottajat tarvitsemme lisää tietoa jotta voimme tukea tätä. Saksassa on säädetty jo neljä vuotta sitten laki joka vaatii merkinnän mikäli rehuna on ollut GM-tuotteita. On aika saada myös sama laki Suomeen, mieluummin koko EU:n alueelle.
Ei aina tarvitse pyrkiä suureen. Olisiko meillä kuluttajilla selkärankaa maksaa piirun verran enemmän siitä, että tuottajamme saavat palkkion vaikka käyttäisivätkin geenimanipulaatiosta puhdasta rehua? Voisimmeko tukea sitä että karjaa kuljetettaisiin yhä lyhyempiä matkoja teuraaksi? Äänestäisimmekö jaloillamme ja olisimme sen tuottajan puolella, joka tuntee eläimensä nimeltä, haluaa heille ihmisarvoisen elämän – ja samalla meille puhdasta stressihormonivapaata lihaa? Hintoja ajetaan jatkuvasti alas ja viljelijän on pian mahdotonta toimia ilman Monsantoa ja muita superjättejä jos me kuluttajat emme ole valmiita maksamaan siitä mitä mielipidetutkimuksien mukaan tosiaan haluamme: puhdasta lähiruokaa.