Suomessa yli 40000 henkeä saa omaishoidon tukea. Lisäksi on monia läheisestään täysi- tai osapäiväisesti huolehtivia jotka eivät ole tukea saaneet tai hakeneet.

Nämä omaishoitajat säästävät yhteiskunnan varoja miljoonia sekä antavat läheiselleen mahdollisuuden elää mahdollisimman pitkään omassa kodissaan (esimerkiksi muistisairaan kohdalla).

Yhteiskunnan tehtävä on tukea omaishoitajia sekä valvoa hoidon laatua. Omaishoidon tuki on pieni, lähinnä muodollinen, josta verojen jälkeen tuntipalkaksi jää reilusti alle euro. Rahasta sitä ei kukaan tee, vaan rakkaudesta.

Meillä tulee olla varaa yhteiskuntana siirtää omaishoidon tuki valtion (esimerkiksi Kelan) maksettavaksi sekä samalla tasapuolistaa valtakunnallisesti sen määrä kuin myös laskea, onko varaa korottaa sitä.

Joissakin kunnissa omaishoitajille varatut tuet ovat niin vähäiset, ettei tukea riitä kaikille tarvitsijoille. Kun omaishoidon tuen hoitaisi valtakunnallinen Kela, saadaan tuki tasa-arvoisesti kaikille.

Päiväsairaalat ja päiväkerhot tuovat omaishoitajille helpotusta, ja ne pitäisi laittaa samalle viivalle koululaisten iltapäiväkerhojen kanssa. Ne ovat paikkoja, joissa rakkaamme ovat turvallisen aikuisen silmien alla, kun itse olemme töissä. Tässä voisi olla myös mahdollisuus pienyrittäjyyteen, jos palvelusetelillä voisi ostaa näitä palveluja.

Nämä asiat tulee ottaa huomioon tulevassa omaishoitolaissa. Ei tuijoteta vain numeroita, vaan otetaan huomioon inhimillisyys ja perheiden yhdessä pitäminen.

Katja Andrejev, eduskuntavaaliehdokas (vihr.), Hamina

Kirjoita kommentti