Osallistun kampanjaan #oikeestisairas . Itse pääsin kuvan Meitä helpommalla ehkä, sillä oma koti ei ollut ikinä hometalo, mutta silti tämä seuraa mukana lopun ikää. Yläasteella kun aloitin opiskelun alkoi pian myös sairastelukierre. Syytä ei löytynyt, mutta pian löytyi astma, ja allergisoituminen todell amonelle ruoka-aineelle. Ei 90-luvulla homeongelmista puhuttu. Myöhemmin selvisi koulun tila, ja sitä on näiden 20 vuoden aikana korjattu useasti. Vihdoin se elää tekohengityksellä viimeisiä vuosiaan, uutta aletaan pian rakentamaan.
Tuo homeoireilu seuraa minua silti läpi elämäni. Yksikin vierailu sisäilma-ongelmaisessa tilassa saa aikaan sairastumisen. Yksikin hometalosta tullut lähelläni saa aikaan sairastumisen.
Kaksi viikkoa sitten altistuin vahvasti ongelmaisessa tilassa kunnolla, viikonloppuna lievemmin, nyt olen kipeänä. Altistumiset laskevat samalla vastustuskykyä joksikin aikaa.
En ole ainut, en todellakaan. Meitä 90-luvulla koulua käyneitä tai julkisissa tiloissa työskennelleitä on jo monia altistuneita. Kuinka moni on jäänyt hometalon uhriksi?
Silti vieläkin, joutuu todistamaan olevansa #oikeestisairas. Nyt vain asialle on vihdoin tehtävä jotain, sillä me tulemme kalliiksi yhteiskunnalle, sairauspoissaoloina ja sairaskuluina. Paljonkohan minun altistumiseni on jo maksanut?
Ongelmaan on puututtava. Rakentajat tulee saada vastuuseen, rakennuttajat valvomaan paremmin, ja puretaan ne sairaat rakennukset pian!

#oikeestisairas