On tullut pohdittua ruoka asioita. Pyrin suosimaan luomu – ja lähiruokaa niin paljon kuin vaan lompakko antaa periksi, on niin paljon parempi mieli syödä jotain mikä on eettisesti ’oikein’  ja josta vielä tietää saavansa vähemmän kuormitusta kaikista ympäristömyrkyistä tms. Mutta nyt on tullut uusi dilemma: Kumpaa suosii, jos on esim. italialaista luomuparsakaalia, ja suomalasita parsakaalia. Kumpi on parempi vaihtoehto??

No, luomu on siis luonnonmukaista. Virallisesti valvottua. Luomu sivuilla sanotaan että se on ”Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa keskeistä on, että siinä suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten rehujen käyttöön.”. Loistavaa! Sitä haluan tietenkin. Etenkin pienelle tyttärelleni mieluiten suosin tällaista ruokaa, josta hän saa mahdollisimman vähän ylimääräisiä myrkkyjä ja kemikaaleja kehoonsa ja joka on viljelty kestävää kehitystä ylläpitäen. Mutta kuinka paljon sitä ekologista jalanjälkeä tuleekaan luomulle joka tuotetaan jostain kaukaa..??Onko sittenkin eettisempää ostaa lähiruokaa?

Lähiruoka on marttojen sivuilla määritelty näin: ”Yhden määritelmän mukaan lähiruokaa on kaikki ruoka, joka on kasvanut sillä alueella, minkä voi nähdä oman kyläkirkon tornista. Maa- ja metsätalousministeriön lähiruokatyöryhmän mukaan lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja näin edistää aluetaloutta ja työllisyyttä. Maantieteellistä aluetta ei tarvitse rajata kovin ahtaasti. Se voi olla kunta, maakunta tai talousalue. ” Kuulostaa sekin todella hyvältä. Kannatetaan oman alueen maataloutta, eikä tule päästöjä pitkistä kuljetusmatkoista. Ruoka on tuoreempaakin – usein varmasti torilta saa samana aamuna poimittuja vihanneksia. Eikä Suomessa harrasteta turhien kemikaalien pelloille kylvämistä, jailmakin on puhtaamapaa kuin ulkomaisten suurkaupunkien ympäristössä.

Miten siis tehdä valinta?? Ulkomaista luomua vai lähiruokaa. Aikani vihanneshyllyllä pähkittyäni otin lähiruokaa. Sitä supisuomalaista parsakaalia.  Paras vaihtoehto olisi ollut lähellä tuotettu luomu – ja sitäkin onneksi torilta muutamana päivänä viikossa saa! Siitä tulee oikeasti parempi mieli, ja voi hyvällä omalla tunnolla antaa vauvan mutusteltavaksi kukkakaalin kukintoja kun tietää ettei niissä ole mitään ylimäärämyrkkyjä.

Toivottavasti paikkakunnan kauppiaat suosisvat enemmän lähiruokaa ja lähiluomuruokaa. Varmasti yhä useampi valitsisi ruokakoriinsa sen kaukaa toiselta puolelta maapalloa tuotetun sijaan.