Tänään Ilta-sanomissa oli uutinen uudesta tutkimuksesta. Valitut Palat tutki kaikki Suomen yli 400 kuntaa ja asetti ne paremmuusjärjestykseen lapsiperheiden asuinpaikan valintaan vaikuttavien tekijöiden perusteella. Tutkimusta varten selvitettiin erikseen sellaisia lapsiperheiden asuinpaikan valintaan liittyviä kriteerejä, jotka ovat tilastollisesti mitattavissa. Tärkeimmäksi kriteeriksi nousi asuntojen kohtuullinen hintataso. Tärkeinä pidetyistä asioista kunnat saivat selvästi enemmän pisteitä kuin vähemmän tärkeistä.
Outoa oli, että lasten päivähoito, peruskoulutus sekä terveydenhuolto jäivät tutkimuksen ulkopuolelle, syystä, että ne ovat kuntien lakisääteisiä velvollisuuksia, jotka jokaisen kunnan on tavalla tai toisella hoidettava. Kuntien kaikkia hyviä tai huonoja puolia ei vertailussa ole voitu ottaa huomioon, koska tutkimus perustuu tilastotietoihin. Mietityttääkin, kuinka todenmukainen tämä uusi tilasto sitten on. Mutta, Ilta-sanomat siis sanoo: ”Kohtuuhintaisia asuntoja, koulutusta tarjolla, vähän rikollisuutta ja ympärillä muitakin lapsiperheitä. Siinä tärkeimmät kriteerit, joiden mukaan suomalaiset lapsiperheet valitsevat asuinpaikkakuntansa.”

Hamina on tuolla listalla 103. jos oikein laskin(40,2pistettä) . Ei paha sijoitus yli 400 kunnan joukossa. Meitä ylempänä lähikunnista on vain Kotka (41,3), eikä sekään kovin kaukana pisteissä.
Enkä toisaalta ihmettele Haminan aika hyvää sijoitusta jos noita pääkriteereitä katsoo. Kohtuuhintaisia asuntoja löytyy varmasti. Itseasiassa tällä hetkellä haminassa on paljon asuntoja kaupan, edullisesta todella kovahintaisiin. Mutta varmasti jokaiselle löytyy jotakin.
Koulutusta on tarjolla. Näillä näkymin kouluverkko pysyy entisellään, ja peruskoulun lisäksi on lukio sekä ammatillista koulutusta. Korkeakoulua ei meillä ole, mutta sekin löytyy jo naapurikunnasta. (Mutta harvemmin se lapsiperheisiin kyllä vaikuttakaan.)
Rikollisuus. Sitä on ollut viime aikoina surullisen paljon, mutta luotan että ne ovat yksittäistapauksia, jotka voisi tapahtua missä vain. Itse pidän Haminaa turvallisena kulkea ja asua. En muista ikinä pelänneeni Haminan kaduilla, vaikka täällä olen lähes koko ikäni asunutkin.
Muut lapsiperheet. Haminassa on ihan mukavasti lapsiperheitä, vaikka kyllä tilaa olisi enemmällekin. En varmasti ole ainut joka toivoo niitä kaupunkiimme lisää. On ihana huomata silti että kaupungista löytyy paljon erilaisia perhemuotoja, kun on ollut paljon mediassakin puhetat siitä miten esim. Helsinki ’sinkkuuntuu’. Keskustassa on yhä enemmän työssäkäyviä uraihmisiä, lapsettomia pariskuntia, sinkkuja jne. On mukava että kaupunkimme on säilyttänyt monimuotoisuuden tälläkin kohtaa, ja tilaa löytyy ihan kaikenlaisille ihmislle.

Tarkemmin ajateltuna, itse ehkä valitsin perheen perustamispaikan aika samoilla kriteereillä loppujen lopuksi kuin tilastossakin. Halusin takaisin juurilleni. Täällä on suku lähellä (esim. sekä minun että puolisoni vanhemmat/kotitalot ovat alle 1,5km säteellä), on inhimilliset asuntojen/tonttien hinnat, koulut ovat lähellä, ja olemme aina saaneet olla aika turvallisin mielin. Hieman maalaisjärkeä käyttäen osaa välttää ne paikat jossa voisi epäilyttävämpiin ihmisiin törmätä. Ja vähemmän niitä paikkoja täällä onkaan.

Uskon myös, että kaupungin kaavoittamisesta päättävien ihmiset tulee ottaa samat asiat huomioon mikäli lapsiperheitä tänen haluavat (vai kenties ottavat jo?). Mielestäni Tallinmäellä täyttyvät kaikki nuo em. kriteerit vähintäänkin hyvin. Asuntojen hinnat ovat pääosin kohtuullisia, uusia tontteja kaavoitetaan tuohon vierelle Ruukkiin koko ajan ja tuntuu että kaupunginosa käy läpi jonkinlaista ’sukupolven muutosta’ koko ajan. Ne joiden lapset ovat jo lentäneet pesästä pikku hiljaa muuttavat pienenpiin asuntoihin lähemmäs keskustaa ja heiltä jääviin taloihin muuttaa lisää lapsiperheitä. Alueella onkin paljon lapsia, tuntuu että niitä tulee lisää koko ajan. Leikkikentillä on leikkikavereita ja koulusta palaavia pyöräilijöitä on pitkät jonot iltapäivisin. Koulut onkin lähellä. Niin alakouluun, yläkouluun kuin lukioonkin on ihan nopeasti polkupyörällä taittuva matka.
Alue on myös todella turvallinen. Ainoat turvallisuusuhkat tällä hetkellä ovat mielestäni autoilijat ja mopoilijat, jotka edelleen hidasteista huolimatta kaahaavat ylinopeutta pitkin Tallinmäenkatua ja Ruukkia kohti. Välillä pelottaa ehtiikö vaunujen kanssa alta pois. Mutta toivoa täytyy, että poliisi yhä useammin järjestäisi täällä liikennevalvontaa.
Se, mitä kaupunginosaamme kaipaisin, on lisää yhteisöllisyyttä. Tuntuu että edelleen ihmiset ovat liikaa omissa oloissaan muista välittämättä. Tallinmäki seura on tehnyt kovasti työtä yhteisöllisyyden lisäämiseksi mikä on hienoa. Toivoisi lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Esim. loppukesästä järestetyt Tallinmäen markkinat ovat olleet hieno tapahtuma, jossa pääsee tapamaan saman kaupunginosan ihmisiä! Toiveita on myös jonkinlaiselle ’korttelikodille’ – tapaamispaikalle jossa olisi helpompi tavata toisiaan. Enen aikaan maaseudulla hmiset kokoontuivat kaupalle tai vaikkapa sepän pajaan toisiaan tapaamaan. Nyt ei sellaisia paikkoja/perinnettä enää ole. Tiedän että tuollaiselle tapaamispaikalle olisi jo vapaehtoisia työntekijöitäkin, jotka mielellään vaikkapa pyörittäisivät jonkinlaista kanttiinia omakustannushintaan jne. Se ehkäisisi syrjäytymistä, ja lisäisi yhteisöllisyyttä mitä parhaiten. Täällä vaan ei ole oikein paikkaa sille. Ehkäpä kaupunki joskus ratkaisee tämänkin ongelman? Hyödyt olisivat varmasti suuremmat kuin kulut.

Aina kaupungit ja kunnat haaveilevat uusista veronmaksajista, ja lapsiperheistä. Asian eteen pitää tehdä töitä, että muutkin huomaavat kuinka mahtava paikka perheen kasvatukseen tämä kaupunkimme on!

Kommentoi/kerro mitä mikä Haminassa on lapsiperheelle hyvää, mitä muuttaisit, mitä kaipaat lisää?