Julkaistu KymenSanomissa 25.9.2008 

Mikä turvaa perusturvan?

Haminassa puhuttaa kovasti sairaanhoito, lastenhoito, vanhustenhoito. Etenkin käynnissä olevat lomautukset lisäävät vielä keskustelua. n hyvä että asiasta keskustellaan, mutta käytännössä sille ei voi enää mitään – paitsi ottaa opiksi tulevaisuudessa.
Olen perehtynyt vanhuspalveluihin Haminassa viime aikoina. Uutinen uudesta hoivakodista Saviniemeen oli iloinen uutinen. Ilo loppui lyhyeen, kun huomasin ettei varsinaisesti uusia asukaspaikkoja tule, vaan pääosin sinne siirretään vain pienemmistä, kodinomaisista, yksiköistä uuteen suurempaan yksikköön asukkaat. Kuinka moni teitää, että tällä hetkellä vanhuksille ei ole tarpeeksi hoitopaikkoja Haminassa, vaan niitä ostetaan ostopalveluina mm. Luumäeltä. Hienoa, että hoitopaikka järjestyy, mutta matkaa tulee n. 60km, ja se vähentää yhteydenpitoa sukulaisiin ja ystäviin. Ei kaikilla iäkkäämmillä ihmisillä ole mahdollisuutta kulkea tuota väliä kovin usein, kun ei julkisilla liikennevälineillä pääse esim.Luumäen kirkonkylälle ollenkaan Haminasta. Vaikka hoidon laatu on erinomaista, olisi pitkän välimatkan sosiaaliset vaikutukset myös otettava huomioon.
Paras vaihtoehtohan olisi jos vanhukset voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Mutta aina se ei ole mahdollista. Muistihäiriöinen yksinasuva on riski itselleen. Mikään hälyytysjärjestelmä ei pidättele, eikä kukaan omainen voi edes yhdessä kaupungin kotipalvelun kanssa vahtia ympäri vuorokauden. Vaikka kotihoitoa onneksi uusissa suunnitelmissa aiotaan vahvistaa ja samalla madaltaa perinteisen kotipalvelun ja kotisairaanhoidon välistä työnjakoa nostaen samalla hoidon/palveluiden tehokkuutta ja intensiivisyyttä, ei kaikki pärjää kotona. Tuetusta asumisesta ollaan luopumassa, ja siirtymässä edullisempaan kotihoitoon.
Peruspalvelut ovat kuitenkin asia jossa ei pidä säästää – varmasti parempi säästökohteita olisi. Ja lopulta – kuinka paljon sitä veroprosenttia pitäisi nostaa jotta näiltä leikkauksilta vältyttäisiin? Paljonko on prosentti palkastasi? Ehkä n.15-30€/kk? Onko se paljon siitä mielenrauhasta, että meistä kaikista pidetään huolta?Se on pieni hinta verrattuna esim. siihen mitä helikopterietsinnät maksaa (veromaksajat maksaa nekin). Ja voiko omaisten huolelle edes hintaa laittaa? Tuskin. Ehkä tulevaisuudessa päätetään eri tavalla. Verojen korotus kuulostaa aina pahalta, mutta se on lopulta halpa hinta, kun vaan ne rahat sijoitetaan oikein!

Katja Andrejev (vihr.)