Lastensuojelu on iso osa sosiaalipalveluita. Sana lastensuojeluilmoitus on saanut negatiivisen kaiun, ja monen perheen tunne siitä, että Eerikan tapauksen jälkeen lasuja on tehty entistä herkemmällä kynnyksellä kuulostaa tutulle. Pohjimmainen ajatus: lapsen ja perheen auttaminen on tärkeä asia. Liikutaan kuitenkin kriittisellä alueella, jossa pitää olla aikaa perehtyä asiaan ja tehdä juuri sille perheelle sopivia ratkaisuja. Pahimmillaan väärät toimenpiteet johtavat parisuhteiden kriisiytymiseen, perheiden rikkoutumiseen ja viranomaisluottamuksen vähenemiseen.

Huostaanottojen määrä on kasvanut joka vuosi ja ennaltaehkäiseviin toimiin tulisi panostaa entistä enemmän. Onkin tärkeää, että kunnat ja hyvinvointialue yhdessä kolmannen sektorin avulla löytävät tähän toimivia tapoja. Ei ole kenenkään etu laskea tilanteita kriisiytymään.

Päästäkseen ennaltaehkäisevään työhön Moniammatillisen yhteistyön kouluyhteisössä on oltava sujuvaa. Oireilevien lasten ja nuorten on päästävä nopeasti ja matalalla kynnyksellä tuen äärelle ja tarvittavan hoidon, terapian tai kuntoutuksen piiriin. Nyt kun oppilashuolto siirtyy hyvinvointialueelle on tärkeää varmistaa tiedonkulku. Olennaista onkin varmistaa henkilökunnan osaaminen ja valmiudet toteuttaa opiskeluhuoltoa moniammatillisesti ja nuorten etu edellä. Ilmoitusten liipasinherkkyyttä tulisi säätää todellisiin tapauksiin, jotta apu saadaan kohdennettua oikeisiin paikkoihin. Turhan ilmoituksen nostama stressi ei hyvinvointia lisää missään.

Samalla on panostettava siihen, että uusi hyvinvointialueemme on houkutteleva työpaikka yhä useammalle uudelle ammattilaiselle, jotka haluavat jäädä töihin kauniiseen Kymenlaaksoomme.