Kun vaalikeskustelu vaan kiihtyy ja kiihtyy, miettii ihmiset millaista ehdokasta äänestää. Mietinpä sitten itsekin, mitkä kriteerit äänestäjänä olisi/on:

Ei lupaa parantaa koko maailmaa: Kun vaalimainoksia lukee, on osalta lähetynyt ihan mopo käsistä, on 10 seikan listoja joista KAIKKIIN lupaa paneutua täysillä ja muutta asiat parempaan. Parannetaan lasten, vanhusten, koululaisten, sotainvaliidien, yrittäjien, maahanmuuttajien, maastamuuttajien, naapureiden,  sukulaisten, evakoiden, satamalaisten, työttömien, sairaanhoitajien .. ja ties kenen asemaa. Joka paikkaan luvataan rahaa.. ja missään ei sanota mistä se raha ollaan ottamassa… Haluaisin oman ehdokkaani ilmoittavan pari tärkeintä asiaa jotka hoitaa kuntoon ENSIMMÄISEKSI. Toki itsekin haluaisin kaikkien asiat kuntoon, mutta joku järjestys pitää olla, kun sitä rahaa ei tällä hetkellä ole.

Minä lupaan keskittyä huonossa rahatilanteessa ensisijaisesti lapsiperheisiin ja vanhuksiin, ja olen jo miettinyt ratkaisukeinoja siihen kuinka sekä kunta että kuntalaiset taloudellisesti asiasta hyötyisivät.

Oma elämäntilanne: Jotain kertoo myös elämäntilanne. Ehkä lapsiperheiden asiaa ajaa eniten perheellinen, pätkätyöläisten asiaa pätkätyöläinen jne. Pitää jotain kokemuspohjaa ja perhetyneisyyttä olla asioihin jotka on asialistalla ykkösenä. Vaikka kaikkiin päätettäviin asioihin annetaankin taustamateriaalia, ja on mahdollisuus tutustua siinä vaiheess, kyllätässä vaiheessa on jonkinlainen valmis kokemus jo tarpeen.

Olen pienituloinen äiti, opiskelija, ja omaiseni on hoivakodissa. Näen arkipäivän näissä tilanteissa, ja osaan nähdä silloin myös arjen realiteetit.

Aiemmat saavutukset: Tämä tulisi etenkin kohdalle jos harkitsisin äänestänkö nykyisen valtuutetun jatkokaudelle. Jos aiemminkaan ei ole osannut asioita hoitaa, osaisiko nyt? Ei pidä nyt sokaistua vaalimainonnasta, vaan katsoa  aiempaa tulosta. Ja jos ’vanhoissa’ ei ole oikein asiansa hoitaneita, ehkä on syytä vaihtaa uusia päättäjiä valtuustoon!

Olen ensikertalainen ehdokas, ja omasta mielestäni näen asiat ulkopuolelta ehkä selvemmin kuin moni useamman kauden valtuustossa istunut.

Mielipiteet/vastuunkanto: Lähinnä se onko niitä. Ja luavataanko vaan ympäripyöreitä, vaan onko ’lupauksissa’ jotain konkretiaa. En halua tyhjää äänestäviä valtuutettuja, vaan jos kuntalaiset haluaa sinut päättämään asioista, on silloin velvollisuus myös ottaa asioista selvää, ja ottaa kantaa. Ja mikä tärkeintä, kun päätös on tehty, pitää pystyä seisomaan sanojensa takana, eikä kääntää takkia kun huomaa että kuntalaiset eivät olleet päätöksestä samaa mieltä. tai ainakin siinä vaiheessa ääneen julkisesti myöntää tehneensä virheen. Mikään ei ole ällöttävämpää, kun uudelle kaudelle pyrkivät vaahtoavat aiheista joiden puolesta ovat äänestäneet (tai pahimmassa tapauksessa jättäneet äänensä käyttämättä olemalla pois ja äänestämällä tyhjää..).

Olen luvannut itselleni että joka asiasta otan parhaani mukaan selvää, ja tyhjää en äänestä ikinä. Jos paikalle en pakottavasta systä pääse, on varavaltuutetut olemassa. Meillä ei ole ryhmäkuria, vaan jokainen saa tuoda oman mielipiteensä esiin. Ei tarvitse äänestää  toisten ’pillin mukaan’ vaan oman omantunnon ja tietojen pohjalta. Lupaan mysö olal selkärankainen, ja seistä päätöksieni takana – tai ainakin ääneen myöntää mahdolliset virheeni. Eihän kukaan ole kuitenkaan täydellinen..

Onnea vaaliuurnille ja ehdokkaan valintaan. toivottavasti kukaan ei anna kiiltävien esitteiden aj suurten lehtimainosten sumentaa päätöken tekoaan. Muistakaa, että ilmaista vaalitukea ei ole.. (lupaan julkistaa vaalibudjettini ennen vaaleja tässä samassa blogissani.)