Olin eilen OAJn paneelissa Mikkelissä jossa puhuttiin laajalti koulutuksesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä.

Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä oli, mitä tekisimme jos meidät valittaisiin opetusministeriksi. Menin lupaamaan kolme asiaa johon tuossa tehtävässä pyrin:

1) ei enää säästöjä ja leikkauksia koulutuksesta. Maailman parasta koulua ei tehdä enää säästämällä. Opettajat eivät pian ehdi käy käymään tärkeitä asioita läpi siinä pienessä tuntikehyksessä eikä aikaa jää enää nuoren tai lapsen kuulemiselle ja läsnäololle.

2) ops rauha koko vaalikaudeksi kaikille asteille. Joku sieltä heti sanoi että helppo luvata kun ne uudistetaan 10 vuoden välein, mutta samapa ei ole ainakaan ammatillisessa koulutuksessa vaan kun nyt olen pian viisi vuotta opettanut, on kolmas ops jo syksyllä akamassa. Uusien suunnitelmien teko vie aikaa ja resurssia. Se hämmentää ja vie aikaa opetukselta. Voi siinä olla toki paljon hyvääkin, mutta tahti on liian nopea.

3) Koulut pitää saada turvallisiksi. Tässä on oikeastaan kaksi eri osa-aluetta: tilat ja ihmiset. Tilojen pitää olla sellaiset ettei kukaan sairastu. Sisäilman pitää olla kunnossa ja korjaukset tehdä heti. Ne pitää mitoittaa oikealle ihmismäärälle jotta ilma riittää, eikä ilmastointia saa sulkea iltaisin ja viikonloppuisin vaikka se energiaa säästäisikin, sillä kosteus joka ihmisistä ja vaatteista tulee jää silloin helpommin rakenteisiin. Turvallisuudesta pitää huolehtia myös henkilökuntaa kuunnellen, ja ennaltaehkäisten nuorten päihde- ja mielenterveysongelmia. Koulukiusaamiseen tulee olla nollalinja, ja aikuisille pitää jättää aikaa sille että nuoria ja lapsia kuullaan. Vähemmän byrokratiaa ja enemmän läsnäoloa.

Opetusministeriys ensimmäisellä kansanedustajakaudella lie utopiaa, mutta nämä ovat ne asiat joita seuraavalle opetusministerille tulen kuiskuttamaan kaikissa mahdollisissa virallisissa ja epävirallisissa kohtaamisissa.

Ei säästetä enää koulutuksessa, siellä ei siihen ole enää varaa.