Jokaisella terveysongelmista kärsivällä tulee olla oikeus asianmukaiseen hoitoon riippumatta asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta.

Tulevalla hallituskaudella pitää panostaa yhä enemmän päihde- ja mielenterveyspalveluiden saatavuuteen. Yhä edelleen avunpyyntö koetaan vaikeaksi eikä aina saada apua heti. On tärkeää, että mielenterveyden hoitotakuuta vahvistetaan ja taataan pääsy perustason mielenterveyshoitoon kuukauden sisällä. Sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää löytyä aikaa kohdata ja löytää se oikea ongelma. Mitä nopeammin asioihin päästään pureutumaan, sitä paremmin voidaan auttaa ja saadaan myös yhteiskunnan kustannuksia alas. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa uusi keskustelun kulttuuri jossa voidaan ääneen sanoa ettei voi hyvin ja jossa uskalletaan kysyä kuinka toinen oikeasti voi.

 

Kaikki sairaudet eivät näy päällepäin eikä kaikkia sairauksia voida vielä diagnosoida helposti. Meidän pitää saada perusterveydenhoitoon lisää hoitajia ja lääkäreitä, mutta myös jatkokoulutukseen tulee panostaa enemmän. On tärkeää parantaa erityisesti monisairaiden ja vaikeasti diagnosoitavien potilaiden terveydenhoidon saatavuutta. Kiinnostus lääketieteen- ja luonnontieteidenopintoihin pitää saada herätettyä jo peruskoulussa, jotta meillä on tulevaisuudessa osaajia.