Lisäaineet ovat puhuttaneet taas viime aikoina nostaen puhtaan ruoan otsikoihin, ja hyvä niin. Vaikka aineita tutkitaan ja valvotaan, ovat ne pääasiallisesti kuitenkin keinotekoisia yhdisteitä, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä. Ei etenkään yhteisvaikutuksista, kun koktaili on melkoinen E-koodeissa päivän mittaan.

Monessa kodissa on herätty, ja palattu takaisin kunnon kotiruokaan pois einesten orjuudesta. Etenkin lapsiperheissä halutaan varjella jälkikasvua ylimääräiseltä kuormitukselta. Näiden toimien merkitys jää kuitenkin pieneksi, jos päiväkodeissa, kouluissa ja muissa keskuskeittiöissä ei aleta kiinnittämään asiaan huomiota. Vielä tänä päivänä on liikaa einespullia, makkaroita, leivityksiä, marinadeja ja muita lisäaineita viliseviä ”ruoka-aineita” tarjolla. Keskuskeittiöt muuttuvat suuremmiksi, ei ole enää päiväkodeissa ja kouluissa omia keittiöitä ja keittäjiä joilla oli mahdollisuus ja aikaa paneutua kunnolla ruoan laatuun. Tämä ei kuitenkaan ole minkäänlainen epäluottamuslause heille, jotka suurtalouskeittiöissä työskentelevät, vaan muutos tulee lähteä ylempää. Päättäjistä. Heidän tulisi kantaa vastuu alkaen tarjouskilpailun ehdoista, ja tuottajien valinnasta. Olisiko aika palata aikaan jossa ruoka hankitaan läheltä tutuilta tuottajilta, ja luovutaan toiselta puolelta Eurooppaa tulevista valmiiksi kuorituista perunoista ja einespullista? Eettisemmät ratkaisut eivät tuo paljoakaan lisää kuluja, ja varmasti hävikki laskee laadun noustessa. Natriumglutamaatin ”einesmakuun” tottuneet koululaisetkin oppivat ruoan oikean maun, ja oppivat nopeasti pitämään siitä. Ja mitä nuorempana siihen opitaan, sitä paremmat tulokset ovat. Päättäjien vastuulla olisi myös lainsäädännöllä ohjata tuottajat puhtaamman ruoan tuotantoon. Moni lisäaine, jota EUssa vielä sallitaan, on kielletty esim. USAssa jo kauan aikaa sitten.

Einekset ovat usein ratkaisu hintansa puolesta, eikä kaikilla ole aikaa tehdä ruokaa alusta asti. Tähänkin ratkaisu löytyy yhteistyöstä, eineksiä varmasti voisi valmistaa ilman turhia lisäaineita, paremmista raaka-aineista. Vaaditaan yhdessä puhtaampaa ruokaa, kertokaa tahdostanne päättäjille ja tuottajille. Äänestäkää kaupassa jaloillanne ja jättäkää einekset hyllyyn. Kysynnän kasvaessa hinta laskee. Ja kun kaikkea muutakin epäterveellistä verotetaan, milloin on aika pistää E-koodit verolle?

Haminassa Vihreiden valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen syyskuussa 2010 puhtaamman laitosruoan puolesta jossa vaadittiin luomu- ja lähiruoan lisäämistä, ja turhista lisäaineista luopumista. Aloite on edelleen virkamiesvalmistelussa.