Kylmä syysilta, kuppi teetä hunajalla. Kuinka tuttua! Kun pimeänä kylmänä talvikautena kulutamme hunajaa, kuinkna moni muistaa mistä se tulee? Kaupan hyllyltä valitaan purkki joka käteen osuu enempää ajattelematta. Mehiläiset = hunaja. Piste. Milloin olet viimeksi ajatellut mehiläisiä, ja niiden merkitystä?
Mehiläiset ovat kuin me ihmiset, sosiaalisia tiimityöntekijöitä. Yksi mehiläisparvi tekevät yhteistyötä aivan kuin me pienissä toimistossakennostoissamme. Jokainen suorittaa omaa tehtäväänsä yhteisön hyväksi. Usein ihmiset ajattelevat, että jos ei onko niillä nyt niin väliä, hunajaahan ne vaan tekevät. Kyllä kaupasta saa sokeria ja kaikkia ihmisen kemikaalisesti tuottamia kalorittomia makeuttajia.Ei se maailma hunajan loppumiseen kaadu..
Mutta on se hunaja paljon muutakin. Vitamiinipommi täynnä antisempitia yhdisteitä ja ravinteita. Hunajaa käytetään aina uusiin ja uusiin tarkoituksiin. Eikä se hunaja, niin hyvää kun se onkin, ole ainoa hyöty mehiläisistä,
Tiesitkö, että mehiläiset ja pölyttäjät ovat toiseksi tärkein eläinryhmä maataloudessa? Vuonna 2012 mehiläisten arvo oli 16,2 miljardia dollaria. Se on 10% koko Euroopan maatalouden arvosta. Se ei ole vain hunaja. Tuottamista, vaan se minkä me jo alakoulussa opimme, mutta niin moni unohdamme – pölyttäjien ansiosta meillä on kukkia ja ruokaa. 78% kasveista pölyttyy hyönteisten avulla. Pölyttäjien ansiosta meillä on porkkanoita, sipuleita, auringonkukkaöljyä, tomaatteja, .. Mieti illalla päivällispöydässä lautasesi sisältöä, jos pölyttäjiä ei olisi, mitä jäisi jäljelle? Ei mitään, sillä jopa liha jota syömme on kasvatettu osittain rehulla ja kasveilla joita mehiläiset ja muut pölyttäjähyöntekset pölyttävät. Samalla kun kasvit pölyttyvät, hyvin voivat pölyttäjähyöntekset myös parantavat sadon laatua ja määrää. Jo vuosikymmeniä kimalaisia on koulutettu töihin kasvihuoneisiin ympäri Euroopan pölyttämään tomaattejamme, eikä niitä voi muut korvata työn laadussa ja tehossa.
Kerron tämän kaiken teille, sillä nyt uhkana on kasvinsuojeluaineet, hyönteismyrkyt, ja muut ihmisen tuottamat uhat ovat luonnolisten uhkien lisänä. Mehiläiset ovat stressaantuneempia, joka vaikuttaa työnlaatuun. Niinhän se meilläkin jotka omissa toimistokennoissamme puurramme. Ja kaikki muutokset ja uhat yhteensä ovat aiheuttaneet sen, että jopa puolet mehiläislajeista on vaarassa, uhanalaisia. Vaikka eteläisessä Euroopassa mehiläisenkasvatus on kasvamassa, muualla Euroopassa se vähenee. Asiaa tutkitaan koko ajan, mutta koko Euroopassa pitää yhdessä ruveta toimiin tilanteen parantamiseksi. Viime keväänä EU kielsi kolme neonikotinoidia, joita pidetään syypäänä viimeaikaiseen mehiläiskatoon. Myös lisää tutkimusta tarvitaan, mutta kielto tuli tarpeeseen.
Jos tämä tuntui monimutkaiselta ja vaikealta, sen pääsanomat sanoi hyvinkin selkeästi jo Jerry Seinfield Mehiläinen-animaatioelokuvassaan 2007. Se tuo viestin läpi niin että lapsemmekin sen ymmärtävät, ehkä se tuo toivoa tulevaisuuteen? Tätä voi miettiä hunajaine teemuki kädessään.

Kirjoituksen pohjalla A pollinator friendly agricultural model tilaisuuden paneli Brysselissä 6.11.2013

20131106-114818.jpg