Opetus- ja kulttuuriministeriö on virkapuheenvuorossaan 15.2. esittänyt ammatillisen koulutustarjonnan vähentämistä ja resurssien ohjaamista koulutustasoa nostavaan koulutukseen. Ehdotus koskee erityisesti aikuisväestöä ja jatkuvan oppimisen tarjontaa. OKM on nyt aivan väärillä poluilla.

Tehokkain tapa nostaa työllisyyttä on nimittäin kouluttaa väkeä ammatillisesti jatkuvan haun ja työllisyyskoulutuksen kautta. Tekijäpula on juuri tekevässä portaassa. Ei ole järkevää leikata sieltä.

Sipilän hallitus leikkasi ammatillisesta koulutuksesta noin 250 miljoonaa euroa, jota nykyinen hallitus on paikannut noin 300 miljoonalla eurolla. Samalla työllisyysastetta on nostettu sekä ammatillinen koulutus on ollut koronakriisin jälkeen tärkeä osa ihmisten uudelleentyöllistämisessä elinkeinorakenteen muutoksessa.

Tutkinnonosan ja tutkinnonosien mittaisilla koulutuksilla voidaan tehdä tehokasta ja joustavaa työtä huomioiden alueen tarpeet. Nuorten määrä laskee jatkuvasti ja jatkuvan haun merkitys kasvaa.

Perus-, ammatillisten- ja erikoisammattitutkinnot ovat nopein tapa vastata yritysten työllistämis- ja osaamistarpeisiin.

Hanna Holopainen

kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Lappeenranta

Katja Andrejev

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Hamina