Milloin näit viimeksi poliisiauton? Paloauton? Ambulanssin? Se ettet niitä viime aikoina ole nähnyt, ei tarkoita pelkästään sitä että kaikki on hyvin, vaan myös sitä, että juustohöylä on leikannut niiden määrää rajulla kädellä viime vuosina.

Missä vaiheessa turvattomuus lisääntyy, kun julkista sektoria leikataan? Se tuntuu olevan testi jota yhä uudestaan ja uudestaan kokeillaan niin valtakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla. Jos vielä yksi lähihoitaja, ja vielä yksi poliisi.. Mitä meille sitten enää jää? Ahkerat virkamiehet jotka tekevät kaikkien puuttuvienkin työt. Jonoja ja ei-oota. Lisääntyvää työttömyyttä kun höylätyt ammattilaiset ihmettelevät mitä nyt tekisi kun omaa työtään ei enää pääse tekemään.

On tämä aika hölmöläisten hommaa.

Toki ennaltaehkäisy on parasta mahdollista turvallisuuden lisäämistä, ja edullisinta toteuttaa, mutta miten se tehdään jos ei ole tekijöitä? Poliisin läsnäolo rauhoittaa liikenteessä, lähiöissä ja keskustoissa. Jos taajamissa ollaan varmoja ettei virkavaltaa näy, voi sääntöjä oikoa – ajaa autoa muutaman oluen jälkeen tai rikkoa paikkoja. Emmehän me sitä halua. Jos hoitajat ehtisivät puuttua alkaviin sairauksiin ja mielenterveyden ongelmiin, jäisi laskumme pienemmäksi.

Kuinka nämä julkisesta sektorista leikkaajat ajattelivat oikein hoitaa maamme? Onko luotto kova siihen, että kaikki osaavat pitää itsestään huolen vai otetaanko jälki käteen ja tehdään kannattavia rakenneuudistuksia joilla korjataan kestävyysvajetta, luodaan yksikanavainen sote-malli, sekä digitalisoidaan julkista hallintoa niin, että resurssit vapautuvat paperisodasta oikeaan työhön.